Släktnamnet Hålogaland

Nedan hittar du en lista på personer med namnet Hålogaland som finns i vår kunddatabas på Släktingar.se. Om du vill veta mer om någon av dessa personer eller någon annan person som burit namnet så är du varmt välkommen att köpa ett årsabonnemang hos oss. Vänligen notera att det kan finnas flera släkter som bär detta namn. Födelse- och dödsdatum i listan är inte nödvändigtvis exakta utan de kan ibland vara uppskattade. Mer detaljerade uppgifter om personerna hittar du som kund i vår databas. Vi visar högst 100 namn i denna lista. Om det finns fler än 100 personer med namnet i vår databas så kan därför personer saknas här.


Personer med efternamnet Hålogaland

Namn Född Död
Nauma Queen of Hålogaland 243 -
Sæmingr King in Hålogaland 239 -
Sverdhjalt Gadhjaltsson av Hålogaland 289 314
Hodbrod Sverdhjaltsson av Hålogaland 314 339
Vedrhall Himileigsson, av Hålogaland 363 388
Haavard Den Handsterke Vedrhallsson, av Hålogaland 388 420
Godgest Haavardsson, Konge of Hålogaland 413 438
Gudlaug Heimgestsson, King of Hålogaland 463 488
Gyllaug Gudlaugsson, King of Hålogaland. 488 513
Mundi Den Gamle Gyllaugsson, Konge av Hålogaland 513 538
Brand Herseson Jarl av Hålogaland 563 588
Jarl Brynjulf Brynjolfsson, av Hålogaland 588 630
Jarl Brynjulf Brynjolfsson, av Hålogaland 588 -
Grjotgard Herlaugsson, of Hålogaland 790 867

Svenska släktnamn

Innan 1600-talet var det ovanligt att man använde annat än förnamn och patronymikon (namn som bildats av faderns förnamn t.ex. Nilsson och Andersdotter) i Sverige, även inom adeln. Undantaget i äldre tid var adelsmän och handelsmän som flyttat in från andra länder på kontinenten där släktnamn började användas tidigare. Sedan började även präster och städernas borgare (köpmän och hantverkare) ta sig släktnamn. Bland bönder och torpare blev släktnamn vanligare under 1800-talet men det skiljer sig en del mellan olika delar av landet. I Norrland var det exempelvis mycket vanligt att bönderna bildade släktnamn efter födelsebyn.

Släktforskning

Vill du veta mer om släkten Hålogaland eller din egen släkt i allmänhet? Då är du varmt välkommen som abonnemangskund hos oss på Släktingar.se. Du hittar aktuella priser här.

Vill du ta ett gammalt släktnamn?

Vanliga efternamn som bärs av minst 2000 personer i Sverige är det fritt fram att byta till om man önskar. Andra släktnamn får man byta till under förutsättning att de finns i de närmast föregående generationerna. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

1900-talets efternamn

Under 1900-talet så skapades många tusen nya släktnamn i vårt land, dels på grund av en minskande jordbruksbefolkning och dels på grund av att vi fick vår allra första lagstiftning om namn i Sverige år 1901. På vår blogg har vi skrivit en text om svenska efternamn under 1900-talet.

Beställ abonnemang Beställ släktutredning